Tolminska korita

Oglejte si galerijo

Tolminska korita

Tolminska korita so najnižja in najbolj južna vstopna točka v Triglavski narodni park in najpomembnejša naravna znamenitost tolminske občine. Turistične poti na območju korit je pred dobrega pol stoletja izklesalo Turistično društvo Tolmin, danes pa za urejenost in opremljenost teh poti skrbi zavod LTO Sotočje v tesnem sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom.

Z vrezovanjem Tolminke v apnenec so nastala divja korita z značilnimi prelomi, ki jih vidimo kot gladke navpične ploskve. Podobne vidimo v Julijskih Alpah le še v soteski Mlinarice v Trenti. Vzhodneje si je korita z globinsko erozijo izdolbla Zadlaščica (Zadlaščica je rezervat soške postrvi, katere posebnost je velik marmorni vzorec, odsotnost rdečih pik na odraslih ribah in poseben, arhaični dedni zapis). Ko se tesni obeh korit nekoliko razprejo, se reki združita. Zlitje obeh rek je še posebej zanimivo, saj je to edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

V kratki vodoravni jami pod tako imenovanim Hudičevim mostom - ki je v Sloveniji pogosto poimenovanje mostov, ki vodijo čez ozke in nevarne globeli - je termalni izvir s povprečno temperaturo med 18,8 in 20,8 °C (temperatura Tolminke je od 5 do 9 °C). Površinska voda pronica v globino, se tam zaradi geometrične energije segreje in se po razpokah ali zdrobljenih conah ob prelomih dviga nazaj na površje. V Sloveniji je kar nekaj takih izvirov, velika redkost pa so v Julijskih Alpah.

Sign In